UTILIZARE  WINDOWS  ME  ŞI  WINDOWS  XP

FOLOSIRE  PC : 

PARTEA 1

PARTEA 2

PARTEA 3

PARTEA 4

PARTEA 5

PARTEA 6

PARTEA 7

PARTEA 8

 
  1. FERESTRELE
  2. INTERFAŢA  WINDOWS  EXPLORER  ŞI  CONFIGURAREA  EI
 

FERESTRELE

    PREZENTARE GENERALĂ

    Sistemul de operare Windows a fost creat cu gīndul la utilizatorii obişnuiţi ai unui calculator, aceia care doresc să folosească calculatorul īn scop educativ, de divertisment sau īn cadrul profesiei lor fără să fie obligaţi să dobīndească īn prealabil cunoştinţe avansate de teoria informaţiei. Ca urmare mediul Windows a fost conceput īn aşa fel īncīt să fie intuitiv şi să permită adaptarea foarte uşoară la el, o dată ce sīnt īnvăţate cīteva cunoştinţe de bază.

    Numele sistemului de operare vine de la cuvīntul englezesc "windows" care se traduce īn rumīneşte prin "ferestre". Elementul grafic numit fereastră ("window") este unul dintre elementele definitorii ale unui sistem de operare bazat pe o interfaţă grafică cu utilizatorul ("graphical user interface" - GUI). Īn accepţiunea obişnuită (īn lumea reală), o fereastră este un element de construcţie care permite o legătură īntre o locuinţă şi mediul exterior sau īntre două părţi ale aceleiaşi locuinţe. Īn domeniul informatic noţiunea de fereastră īşi păstrează īntr-o anumită măsură īnţelesul pe care īl are şi īn lumea reală.

    Īn cazul SO, o fereastră este tot un element de comunicare īntre două medii separate. Noţiunea de fereastră şi modurile de utilizare a ei pot fi mai uşor īnţelese dacă deschidem noi īnşine o fereastră a unui program. Să luăm ca exemplu deschiderea unei ferestre a programului Windows Explorer (WE), lucru care se realizează dacă apăsăm īn acelaşi timp pe tastele Windows şi E (Win+E). După cum se poate observa, fereastra are forma unui cadru dreptunghiular, iar ceea ce se vede īn interiorul ei (elementele programului WE) se deosebeşte de ceea ce se vede īn afara ei (elementele biroului, suprafeţei de lucru). Fereastra ne permite să vedem "īnăuntrul" unui program şi să lucrăm cu elementele acestuia, īn cazul de faţă fiind vorba de programul WE. Una din īmbunătăţirile aduse de SO Windows este şi posibilitatea de a lucra cu mai multe programe īn mod simultan. Putem observa acest lucru dacă apăsăm din nou pe tastele Windows şi E (īn acelaşi timp) şi vedem cum sīnt create mai multe ferestre (este bine să nu creăm mai mult de 2-3 ferestre la acest moment). Se spune că am deschis mai multe "sesiuni" ("instances") ale aceluiaşi program, iar faptul că fiecare sesiune are fereastra ei proprie, ne permite să lucrăm īn fiecare fereastră īn mod separat. Putem īnsă deschide şi ferestre aparţinīnd unor programe diferite, īn care să lucrăm īn paralel. Dacă apăsăm īn acelaşi timp pe tastele Windows şi F (Win+F) facem să apară fereastra programului de căutare a filelor pe hardisc ("Search Assistant" - SA). Īn acest moment avem deci deschise ferestre ale programului WE şi ale programului SA şi putem să lucrăm īnăuntrul fiecărei ferestre īn mod independent una de alta.

    ELEMENTELE CONSTITUTIVE ALE FERESTRELOR

    Dacă privim fereastra programului SA şi pe cea a programului WE vedem că īntre ele există multe asemănări, dar există de asemenea şi cīteva diferenţe. Marea majoritate a ferestrelor programelor concepute pentru SO de tip Windows au cīteva elemente principale care sīnt prezente īn permanenţă, dar au şi elemente secundare, care sīnt de cele mai multe ori specifice unui anumit tip de program, fiind absente la celelalte tipuri de programe. De exemplu elementele secundare ale ferestrelor unui program de editare de text sīnt diferite de cele ale ferestrelor unui program de redare a filelor multimedia (melodii, filme).

    Elementele principale ale unei ferestre sīnt:

 •     Bara de Titlu ("Title Bar") - este banda colorată (de obicei īn albastru) care se află la partea cea mai de sus a ferestrei. Ea conţine de obicei titlul programului (căruia īi aparţine fereastra) şi titlul ferestrei. De exemplu īn cazul unei ferestre a programului Internet Explorer care conţine o pagină web, īn bară de titlu apare titlul HTML al ferestrei urmat de titlul programului (MSIE).
 •     Bara de Meniuri ("Menu Bar") - este bara aflată imediat sub bara de titlu. Ea conţine titlurile unor meniuri (liste) care ne permit accesul la cele mai folosite comenzi, care ne sīnt necesare atunci cīnd lucrăm cu programul căruia īi aparţine fereastra. Fiecare meniu conţine o listă de comenzi şi el poate fi extins ("desfăşurat" - "derulat") dacă facem clic pe titlul lui. Īn lista care apare, facem apoi clic pe comanda dorită pentru a o lansa īn execuţie. Īn momentul īn care am extins un meniu, putem duce cursorul mausului peste titlurile celorlalte meniuri şi acestea se vor desfăşura la rīndul lor fără a mai fi nevoie să facem clic pe titlul lor. Trebuie menţionat faptul că īntr-un anumit moment numai un singur meniu poate fi extins. Un meniu extins poate fi restrīns la loc făcīnd din nou clic pe titlu sau făcīnd clic oriunde īn afara barei de meniuri. Unele din comenzile prezente īn meniuri nu pot fi folosite la un moment dat şi ca urmare ele sīnt estompate ("greyed out"), adică nu au culoarea fundalului meniurilor, semănīnd cu inscripţionarea unei sintagme pe o piatră cu ajutorul unei dălţi. Dacă facem clic pe comenzile estompate observăm că nu se īntīmplă nimic. Īn momentul īn care comenzile estompate pot fi folosite (este permisă lansarea lor īn execuţie), textul comenzii capătă culoarea obişnuită şi clicul pe comandă are efectul scontat.

 •     Bara de Unelte ("Toolbar") - este bara aflată imediat sub bara de meniuri. Ea se caracterizează prin faptul că este constituită din mai multe "butoane", fiecare dintre acestea avīnd desenată pe el o anumită icoana, a cărei funcţie este aceea de a permite lansarea rapidă īn execuţie a unei comenzi a programului căruia īi aparţine fereastra. Īn cazul anumitor programe (de ex. WE sau IE) icoanele sīnt colorate iniţial īn aşa fel īncīt să fie subliniată starea lor de inactivitate, culoarea aleasă fiind de obicei gri. Dacă ducem cursorul mausului peste o icoană vedem că ea se colorează viu (īn galben, roşu, etc.), ceea ce ne semnalează faptul că butonul este pregătit să lanseze īn execuţie o comandă īn momentul īn care va fi apăsat. Nu toate softurile au īnsă acest mod diferit de colorare a butoanelor īn funcţie de prezenţa deasupra lor a cursorului mausului, la o mare parte din softuri icoanele fiind colorate īn mod viu tot timpul şi nu īşi schimbă culoarea. La toate softurile există īnsă o convenţie de colorare a icoanelor care ne arată dacă o comandă este disponibilă sau nu. Atunci cīnd lucrăm cu un anumit soft, putem observa că unele dintre comenzile cele mai des folosite nu pot fi utilizate īn anumite situaţii particulare. Acest lucru nu este o greşeală de programare, ci din contră este o măsură care ne īmpiedică să lansăm īn execuţie comenzi care fie nu se aplică la un anume element al softului, fie dacă ar fi lansate ar putea produce defectarea (temporară) a softului respectiv. Butoanele care sīnt folosite pentru lansarea unor comenzi ce nu sīnt permise īntr-un anumit moment au pe ele nişte icoane care nu par pictate (aşa cum par de obicei icoanele) pe bara de unelte, ci mai degrabă "gravate" īn aceasta. Icoanele respective sugerează deci o gravură īn piatră şi nu o pictură, ca urmare sīnt lipsite de o culoare proprie, ele adoptīnd culoarea barei de unelte. Īn limba engleză se spune că butoanele sīnt estompate ("greyed out"). Īn momentul īn care butoanele estompate pot fi folosite (este permisă lansarea īn execuţie a comenzilor) icoanele īşi pierd aspectul de gravură şi la trecerea cursorului mausului peste ele capătă culoare. Instrubara poate fi configurată foarte uşor īn aşa fel īncīt să conţină butoanele pe care le folosim cel mai frecvent şi īn plus acestea pot fi aranjate īn ordinea dorită de noi. Īn cazul īn care bara de unelte conţine multe butoane, nu este posibil ca ele să conţină atīt o icoană cīt şi un titlu, de aceea butoanele vor conţine doar icoana, iar titlul (sau descrierea funcţiei butonului) va fi afişat sub forma unei etichete ("tooltip" - infobulă) colorate ce apare dacă ducem cursorul mausului peste buton.

 •     Bara de Adrese ("Address Bar") - este bara care conţine adresa filei selectate īntr-un anumit moment (īn cazul Windows Explorer sau a altui soft similar) sau adresa paginii web pe care o avem afişată īn exploratorul de pagini web (Internet Explorer sau alt soft similar). Bara de adrese este īntīlnită doar la exploratoarele de file ("file browsers") şi la exploratoarele de pagini web ("web browsers").

 •     Bara de Stare ("Status Bar") - este bara care se află la partea cea mai de jos a ferestrei, formīnd latura ei inferioară. Ea conţine informaţii despre unele din elementele ferestrei căreia īi aparţine, cum ar fi de exemplu tipul şi mărimea īn KB a filei pe care am selectat-o īntr-un anumit moment īn WE.

 •     Meniul de Control ("Control Menu) - este format din trei butoane incluse īn bara de titlu şi aflate la extremitatea dreaptă a acesteia. El permite modificarea rapidă a dimensiunilor unei ferestre sau īnchiderea ei. Butonul care are pe el o liniuţă este numit butonul de minimizare şi prin apăsarea lui fereastra este redusă la un simplu buton inclus īn bara de sarcini ("taskbar"), bară care are forma unei benzi aflate la partea cea mai de jos a ecranului. Vom proceda īn acest fel atunci cīnd nu dorim să lucrăm īn fereastră pe moment, dar dorim să reluăm lucrul īn ea mai tīrziu. Cīnd vom dori să reluăm lucrul īn fereastra respectivă, va trebui să facem clic pe butonul ei şi fereastra va reveni la dimensiunile iniţiale. Butonul din meniul de control care are pe el un dreptunghi este numit butonul de maximizare şi prin apăsarea lui fereastra va ocupa toată suprafaţa ecranului monitorului cu excepţia barei de sarcini. Vom proceda īn acest fel atunci cīnd dorim să lucrăm doar īn fereastra respectivă şi avem nevoie să vedem bine toate elementele aflate la interiorul ei. Īn momentul īn care fereastra este maximizată, butonul de maximizare se transformă īn buton de restaurare, avīnd pe el două dreptunghiuri suprapuse. Dacă apăsăm pe el fereastra va reveni la dimensiunile iniţiale eliberīnd astfel porţiuni din ecran pe care le vom putea folosi la afişarea conţinutului altor ferestre. Vom proceda astfel atunci cīnd dorim să lucrăm īn paralel cu mai multe ferestre. Butonul din meniul de control care are pe el o cruciuliţă (x) este numit butonul de īnchidere şi dacă facem clic pe el fereastra va fi īnchisă complet. Vom proceda īn acest fel atunci cīnd nu mai avem nevoie de anumite ferestre cu care am lucrat sau atunci cīnd dorim să īnchidem un program aflat īn execuţie īn acel moment.

 •     Bara de Derulare ("Scroll Bar") - este bara care apare la baza ferestrei sau pe latura ei dreaptă sau īn ambele locaţii deja precizate. Aceasta bară apare doar īn situaţia īn care conţinutul unei ferestre depăşeşte pe orizontală sau/şi verticală dimensiunile ferestrei. Dacă deschidem o filă text care conţine un text lung, aceasta nu va putea fi afişată complet şi ca urmare nu vom folosi de bara de derulare pentru a o citi īn īntregime. Īn cazul īn care deschidem o filă imagine care conţine o poză făcută la o rezoluţie foarte mare, nu vom putea vedea poza īn īntregime, dar vom putea să o vedem pe porţiuni folosind barele de derulare orizontală şi verticală. Bara de derulare are la capetele ei două butoane de derulare, iar īnăuntrul ei are un glisor ("slider") sub forma unui mic dreptunghi care are īnălţime variabilă. Cu cīt conţinutul ferestrei care nu este vizibil este mai mare (text foarte lung de ex.), cu atīt īnălţimea glisorului va fi mai mică. Derularea pe verticală (sau pe orizontală) a conţinutului unei ferestre se realizează ducīnd īntr-o primă fază cursorul mausului peste glisor şi apăsīnd butonul stīng al mausului. Īn a doua fază ţinem apăsat butonul sting şi mişcăm glisorul īn sus sau īn jos (la stīnga sau la dreapta īn cazul derulării pe orizontală) pe distanţa pe care o dorim şi atunci cīnd ajungem la porţiunea din conţinutul ferestrei care ne interesează, eliberăm butonul stīng al mausului. Atunci cīnd dorim să derulăm conţinutul ferestrei pe o distanţă foarte mică este indicat să folosim butoanele aflate la capetele barei de derulare. Acestea au pe ele desenată cīte o săgeată care indică sensul derulării. Putem apăsa īn mod repetat pe unul din butoane pentru a derula conţinutul ferestrei sau putem să ţinem apăsat butonul pīnă cīnd am ajuns la porţiunea din conţinut care ne interesează. Derularea pe verticală a fost mult uşurată de apariţia mausurilor cu rotiţă de derulare ("scroll wheel"). Va trebui să ducem cursorul mausului oriunde īn interiorul ferestrei active şi să mişcăm rotiţa īn sus sau īn jos pentru a derula conţinutul ferestrei. Majoritatea programelor permit folosirea rotiţei de derulare īn locul barei de derulare, īnsă există şi programe (din ce īn ce mai puţine) care permit doar folosirea barei de derulare. Unele programe permit folosirea rotiţei şi pentru derulare orizontală dacă cea verticală nu este necesară. Īn sfīrşit, unele programe (Notepad de ex.) permit poziţionarea cursorului mausului şi īn afara ferestrei al cărei conţinut dorim să īl derulăm. Dacă observăm că nu putem derula conţinutul unei ferestre cu ajutorul rotiţei va trebui mai īntīi să facem clic īn interiorul ferestrei respective şi să īncercăm din nou. Dacă nici aşa nu este posibil, va trebui să apelăm la bara de derulare.

    MULTIFERESTRELE

    Multifereastra (fereastra cu taburi) este o fereastră mai specială, care aşa cum īi arată şi numele conţine mai multe ferestre aparent suprapuse, dintre care doar una se poate afla īn prim plan la un moment dat, din restul fiind vizibile doar titlurile. Motivele pentru care programatorii au "condensat" mai multe ferestre īn una singură sīnt economia de spaţiu pe ecranul calculatorului, posibilitatea trecerii rapide de la o fereastră la alta şi faptul ca ferestrele incluse īntr-o multifereastră au o funcţionalitate asemănătoare, de exemplu conţin opţiuni pentru configurarea unui program. Modul de aşezare a ferestrelor suprapuse seamănă cu aşezarea paginilor dintr-o agendă de telefon (la care paginile sīnt decupate īn aşa fel īncīt pe marginea agendei să fie vizibile literele după care sīnt grupate numele) sau cu aşezarea unor fişe īntr-o cartotecă. Trecerea de la o fereastră la alta se realizează făcīnd clic pe titlul ferestrei.

    OPERAŢIUNI CARE POT FI REALIZATE CU FERESTRELE

    Īn cazul īn care avem la un moment dat pe ecran afişate mai multe ferestre, de cele mai multe ori acestea sīnt suprapuse unele peste altele şi deci din fiecare fereastra va fi vizibil numai o parte din continutul ei. Trebuie menţionat ca deşi putem deschide cīte ferestre dorim, putem lucra numai īntr-una dintre ele la un moment dat. Aceasta este denumită fereastra activă şi se afla īntotdeauna īn prim plan, iar celelalte sīnt denumite inactive şi se află īn fundal fiind acoperite (total sau parţial) de fereastra activă. Dacă dorim să lucrăm īntr-o fereastră din cele deschise trebuie mai īntīi să o facem fereastră activă. Acest lucru se realizează fie facīnd clic pe bara ei de titlu, fie făcīnd clic pe butonul ei din bara de sarcini.

    Mutarea Ferestrelor : Ferestrele existente la un moment dat pot fi mutate oriunde pe ecran sau chiar īn afara acestuia. Facem clic cu butonul stīng al mausului pe bara de titlu a unei ferestre şi ţinem apăsat butonul. Apoi mişcăm mausul şi astfel mutăm fereastra, iar īn momentul īn care aceasta a ajuns īn poziţia dorită de noi, eliberăm butonul mausului.

    Redimensionarea Ferestrelor : Īnainte de a trece la modificarea dimensiunilor unei ferestre trebuie să ducem cursorul mausului peste una din laturile acesteia sau peste unul din colţurile ei, moment īn care cursorul ia forma unei săgeţi bidirecţionale (cu două vīrfuri). Apoi va trebui să apăsăm butonul stīng al mausului, să īl ţinem apăsat şi să mişcăm mausul. Dacă dorim să modificăm īnălţimea ferestrei va trebui să ducem cursorul mausului peste latura sa de sus sau de jos, să ţinem apăsat butonul stīng şi să mişcăm mausul īn sus sau īn jos, iar ca rezultat vom obţine creşterea īnălţimii ferestrei sau dimpotrivă, diminuarea ei. Dacă dorim să modificăm lăţimea ferestrei va trebui să ducem cursorul mausului peste latura sa din dreapta sau din stīnga, să ţinem apăsat butonul stīng şi să mişcăm mausul la dreapta sau la stīnga, iar ca rezultat vom obţine creşterea lăţimii ferestrei sau dimpotrivă, diminuarea ei. Dacă dorim să modificăm īn acelaşi timp atīt īnălţimea cīt şi lăţimea ferestrei, va trebui să ducem cursorul mausului peste unul din colţurile ferestrei, să ţinem apăsat butonul sting şi să mişcăm mausul īn diagonală īn sus sau īn jos, iar ca rezultat vom obţine creşterea ariei ferestrei sau dimpotrivă, diminuarea ei.

    Aranjarea Manuală şi Automată a Ferestrelor : Īn cazul īn care avem mai multe ferestre deschise īn acelaşi timp (indiferent că aparţin aceluiaşi program sau unor programe diferite) şi dorim să fie vizibile toate pentru a nu mai pierde timp cu căutarea şi maximizarea (minimizarea) lor, va trebui să aranjăm ferestrele pe suprafaţa de lucru (pe birou - "desktop"). Aranjarea manuală se face prin redimensionarea şi mutarea ferestrelor una cīte una, pīnă cīnd obţinem aranjamentul dorit. Este posibil ca pe unele dintre ferestre să le mutăm īn afara spaţiului de lucru şi să lăsăm pe acesta doar un mic colţ din ele, cu ajutorul căruia să le tragem īnapoi atunci cīnd avem nevoie. Aranjarea automată este mai simplă şi mai rapidă, īnsă īn cazul ei nu avem libertatea de a realiza un aranjament mai special, perfect adaptat nevoilor noastre de moment. Pentru a aranja automat ferestrele va trebui să facem clic dreapta pe bara de sarcini ("Taskbar"), iar din meniul care apare să facem clic pe una din opţiunile prezentate mai jos. Dacă facem clic pe opţiunea "Cascade Windows", ferestrele vor fi aranjate īn aşa fel īncīt doar fereastra din prim plan va fi vizibilă complet, din celelalte nu va fi vizibil decīt un mic chenar compus din laturile stīngă şi superioară. Dacă facem clic pe opţiunea "Tile Windows Horizontally" ferestrele vor dispuse īncepīnd de la partea de sus şi pīnă la cea de jos a ecranului ca dalele unei pardoseli, adică una līngă cealaltă. Fiecare fereastră va ocupa tot ecranul pe lăţime, īnsă pe īnălţime dimensiunea ecranului se va īmpărţi egal la numărul de ferestre existente. Dacă facem clic pe opţiunea "Tile Windows Vertically", ferestrele vor dispuse īncepīnd de la partea din dreapta şi pīnă la cea din stīnga a ecranului ca dalele unei pardoseli, adică una līngă cealaltă. Fiecare fereastră va ocupă tot ecranul pe īnălţime, īnsă pe lăţime dimensiunea ecranului se va īmpărţi egal la numărul de ferestre existente. Dacă apelăm la aranjarea automată iar rezultatul acesteia nu ne convine pe deplin, putem să redimensionăm şi să mutăm manual unele dintre ferestre sau putem să anulăm complet aranjarea automată făcīnd clic pe opţiunea "Undo Tile" din meniul prezentat anterior.

 

INTERFAŢA  WINDOWS  EXPLORER  ŞI  CONFIGURAREA EI

    PREZENTARE GENERALĂ

    Funcţia principală a programului Windows Explorer (WE) este aceea de explorator de file ("file browser"), care ne permite să avem atīt o vedere de ansamblu cīt şi una de detaliu asupra conţinutului hardiscului. A doua funcţie importantă a WE este aceea de administrator de file, cu ajutorul căreia putem să creăm noi dosare şi file, şi de asemenea putem să le ştergem sau să le mutăm pe cele deja existente.

    Windows Explorer poate fi lansat īn execuţie foarte simplu, dacă apăsăm īn acelaşi timp pe tastele Windows şi E. Este īnsă recomandat să creăm o scurtătură către WE pe suprafaţa de lucru (birou - "desktop") şi apoi să tragem acea scurtătură īn bara de lansare rapidă ("quick launch bar"), această ultimă scurtătură urmīnd să fie cea mai folosită pentru a lansa īn execuţie programul WE. Pe scurtătura de pe suprafaţa de lucru va trebui să facem dublu clic, iar pe cea din bara de lansare rapidă doar clic simplu dacă vom dori să pornim WE.

    FEREASTRA  PROGRAMULUI  WINDOWS  EXPLORER

    Fereastra WE este similară cu a altor softuri concepute pentru sistemul de operare Windows. La partea de sus a ferestrei avem o bară de meniuri ("Menubar"). Īn mod obişnuit din meniuri nu se văd decīt titlurile (File, Edit, View, Favorites, Tools, Help), dar dacă facem clic pe unul din titluri apare o listă de opţiuni (sau comenzi) care se derulează īn jos. Sub bara cu meniuri se află bara de unelte ("Toolbar"), care conţine nişte "butoane" sub forma unor pictograme (icoane). Butoanele ne permit să lansăm īn execuţie foarte rapid comenzile cele mai des folosite. Sub bara cu instrumente se află bara de adrese ("Address bar"). Funcţia fiecărei bare a fost explicată anterior īn secţiunea "FERESTRELE". Suprafaţa propriu-zisă de lucru a ferestrei WE este īmpărţită īn două compartimente separate de o linie verticală īngroşată. Compartimentul din stīnga poate avea mai multe configuraţii distincte şi poartă numele oarecum impropriu de "Explorer Bar" ("bara de explorare"). Īn mod obişnuit compartimentul din stīnga ne permite o privire de ansamblu asupra conţinutului partiţiilor de pe calculatorul nostru şi de pe ale altor calculatoare existente īn reţea şi ne permite de asemenea explorarea conţinutului unei dischete sau a unui CD-ROM īn cazul īn care acestea sīnt introduse īn unităţile respective de citire a lor. Īn compartimentul din stīnga nu sīnt afişate decīt dosare, nu şi file. Celelalte configuraţii ale compartimentului din stīnga vor fi discutate mai jos. Compartimentul din dreapta ne permite o explorare īn detaliu a conţinutului unui dosar (sau a unei partiţii) care este selectat īn compartimentul din stīnga, fiind afişate atīt subdosarele cīt şi filele conţinute īn acesta.

    BARA DE MENIURI conţine următoarele meniuri :

    FILE - Conţine comenzi sau opţiuni referitoare la lucrul cu dosare şi file ("files"). Meniul "File" arată diferit (fiind mai mic) dacă avem selectat un dosar din compartimentul stīng al ferestrei WE, faţă de situaţia īn care avem selectat un dosar (sau filă) din compartimentul drept al ferestrei WE. Comenzile şi opţiunile prezente īn meniul "File" sīnt următoarele:

 • New : Ne permite să creăm un nou dosar ("folder"), o nouă scurtătură ("shortcut") sau o nouă filă (dintr-o listă de tipuri de file disponibilă īntr-un meniu suplimentar).

 • Delete : Ne permite să ştergem elementul (dosarul/dosarele sau fila/filele) selectat.

 • Rename : Ne permite să redenumim elementul (dosarul sau fila) selectat.

 • Properties : Ne permite să vedem detalii "tehnice" despre elementul (dosarul/fila) selectat, cum sīnt mărimea sa īn KB (MB), numărul de subdosare şi file conţinute sau data la care a fost creat.

 • Numele Dosarului : Īn cazul īn care am selectat un dosar din compartimentul din stīnga al ferestrei WE, īn meniul "File" va apare o opţiune avīnd numele dosarului. Dacă ducem cursorul mausului peste opţiunea respectivă, va apare un nou meniu care cuprinde opţiuni suplimentare cum sīnt cele de decupare ("cut"), copiere ("copy") sau cele legate de unele softuri instalate (arhivare, scanare cu antivirus, etc.).

 • Close : Ne permite să īnchidem programul WE.

 • Īn cazul īn care am selectat un dosar sau o filă din compartimentul din dreapta al ferestrei WE, meniul "File" va fi mai mare pentru că va conţine toate opţiunile şi comenzile amintite mai sus īntr-un singur meniu, neexistīnd şi un meniu suplimentar.

    EDIT - Ne permite să facem operaţiuni curente cu dosarele şi filele (copiere, decupare, etc.). Comenzile şi opţiunile prezente īn meniul "File" sīnt următoarele:

 • Undo : Ne permite să dezexecutăm, adică să anulăm ultima operaţiune pe care am făcut-o cu un dosar (filă). Folosind această comandă putem de exemplu să anulăm ştergerea unei file făcută din greşeală.

 • Cut : Ne permite să decupăm un element (dosar, filă) şi să-l transferăm īn memoria calculatorului, īn scopul mutării īntr-o altă locaţie de pe o unitate de stocare (hardisc, dischetă, etc.)

 • Copy : Ne permite să copiem un dosar (filă) şi să īl transferăm īn memoria calculatorului, īn scopul creării unei copii īntr-o altă locaţie de pe o unitate de stocare (hardisc, discheta, etc.)

 • Paste : Ne permite să "lipim" (să adăugăm īntr-o locaţie de pe o unitate de stocare) un element (dosar/filă), pe care l-am decupat (copiat) īn prealabil.

 • Paste Shortcut : Ne permite să "lipim" o scurtătură către un element (dosar, filă) pe care l-am copiat īn prealabil. Ca urmare noi nu mutăm elementul (dosarul, fila), ci creăm doar o scurtătură care ne va duce la elementul respectiv.

 • Select All : Ne permite să selectăm toate subdosarele şi filele care se află īn aceeaşi locaţie (acelaşi dosar) cu o filă sau dosar selectate īn prealabil. Este o metodă folosită pentru a selecta un număr mare de dosare şi file.

 • Invert Selection : Ne permite să selectăm toate subdosarele şi filele care se află īn aceeaşi locaţie (acelaşi dosar) cu o filă sau dosar selectat īn prealabil, fără a selecta şi elementul (dosarul, fila) selectat iniţial. Este o metodă folosită pentru a selecta un număr mare de dosare şi file.

 • Copy To Folder : Ne permite să copiem un element (dosar, filă) pe care l-am selectat īn compartimentul din dreapta, la o anumită locaţie de pe o unitate de stocare.

 • Move To Folder : Ne permite să mutăm un element (dosar, filă) pe care l-am selectat īn compartimentul din dreapta, la o anumită locaţie de pe o unitate de stocare.

    VIEW - Ne permite să configurăm (personalizăm) interfaţa WE prin adăugarea sau īnlăturarea unor elemente (bare, etc.) :  

 • Toolbars : Este de fapt un meniu suplimentar care ne permite să specificăm care bare dorim să fie afişate īn fereastra WE. Bifăm opţiunile pe care le dorim afişate ("Standard Buttons", "Address Bar") şi īnlăturăm bifarea la celelalte ("Links", "Lock the Toolbars"). Opţiunea "Lock the toolbars" zăvorăşte (blochează) barele, īn aşa fel īncīt nu mai pot fi modificate decīt după īnlăturarea bifării. Ea poate fi eventual folosită după ce am configurat barele aşa cum ne convine cel mai mult. Opţiunea "Customize" ("personalizează") ne permite să configurăm bara de unelte īn aşa fel īncīt să conţină doar butoanele pe care le folosim cel mai frecvent.

 • Status Bar : Dacă opţiunea este bifată, bara de stare va fi afişată la partea de jos a ferestrei WE. Ea ne prezintă de obicei numărul de dosare şi file selectate, alături de spaţiul care a mai rămas pe hardisc. Este recomandată bifarea acestei opţiuni.

 • Explorer Bar : Este de fapt un meniu suplimentar care ne permite să specificăm (prin bifarea uneia din opţiunile meniului) care să fie conţinutul compartimentului din stīnga. Opţiunea "Search" permite afişarea panoului de căutare a filelor (dosarelor) de pe unităţile de stocare. Opţiunea "Favorites" permite afişarea legăturilor către paginile web şi dosarele favorite. Opţiunea "Media" determină afişarea panoului multimedia, care ne permite redarea filelor audio-video fără a mai lansă programul specializat. Opţiunea "History" permite afişarea evidenţei (istoricului) ţinută pe zile şi săptămīni a paginilor web vizitate şi a filelor deschise. Opţiunea "Folders" permite afişarea dosarelor conţinute pe unităţile de stocare (hardisc, discheta, CD-ROM) şi ea este cea care trebuie bifată īn mod obişnuit. Opţiunea "Tip of the Day" permite afişarea la partea de jos a compartimentului din dreapta a unui mic sfat legat de funcţionarea SO Windows, sfat care se schimbă īn fiecare zi. Opţiunea "Discuss" permite afişarea la partea de jos a compartimentului din dreapta a unei mici bare care ne permite să participăm la discuţii despre documente sau pagini web prin intermediul unor servere speciale. Dintre toate aceste opţiuni este recomandat să fie bifată doar opţiunea "Folders". Celelalte opţiuni ţin mai mult de integrarea WE cu Internet Explorer şi pot fi mai bine folosite din interiorul acestui din urmă program.

 • Large Icons ("icoane mari"), Small Icons ("icoane mici"), List ("listă simplă"), Details ("listă cu detalii"), Thumbnails ("imagini īn miniatură") : Aceste opţiuni care se exclud una pe cealaltă (adică doar una poate fi selectată) ne permit să specificăm modul de afişare a dosarelor şi filelor din compartimentul din dreapta al ferestrei WE. Īn mod obişnuit elementele sīnt ordonate (de către SO) după nume.

 • Arrange Icons : Este de fapt un meniu suplimentar care ne permite să aranjăm dosarele şi filele din compartimentul din dreapta după nume ("Name"), tip ("Type" - valabilă doar pentru file), mărime ("Size") sau data creării ("Date"). Este recomandată bifarea opţiunii "Name".

 • Customize this folder : Ne permite să personalizăm afişarea īn WE a unui dosar, īn sensul că putem să modificăm culoarea fundalului compartimentului din dreapta sau să adăugăm un comentariu despre dosar. Are o funcţie predominant estetică.

 • Go To : Ne permite să navigăm īn structura de dosare şi file (să revenim la dosarul deschis anterior, să urcăm un nivel īn structura ierarhică a doasarelor, etc.).

 • Refresh : Ne permite să īmprospătăm lista de dosare şi file afişată īn compartimentul din stīnga, īn aşa fel īncīt ea să cuprindă şi dosarele pe care tocmai le-am creat.

    FAVORITES - Conţine o opţiune pentru adăugarea de scurtături către dosare sau pagini web favorite şi o opţiune pentru administrarea acestor scurtături. Conţine de asemenea şi lista de dosare şi pagini web favorite, la care putem ajunge printr-un singur clic pe scurtăturile corespunzătoare.

 •     Add to Favorites : Ne permite să adăugăm dosare la lista de dosare şi pagini web favorite pentru a ajunge la ele mai uşor.
 •     Organize Favorites : Ne permite să administrăm (să grupăm īn dosare sau să ştergem) lista de dosare şi pagini web favorite.

    TOOLS - Conţine cīteva opţiuni legate de reţea, ca şi opţiunea pentru accesul la configurarea avansată a modului de afişare a dosarelor şi filelor.

 • Map Network Drive : Se referă la lucrul cu dosare existente pe unul din calculatoarele din reţea, altul decīt al nostru, bineīnţeles. Opţiunea este valabilă dacă reţeaua există şi dacă accesul la dosarele dorite de noi este permis, adică dacă dosarele sīnt partajate ("shared") īntre membrii reţelei.

 • Disconnect Network Drive : Se referă la īncetarea lucrului cu dosarele existente pe alte calculatoare din reţea.

 • Synchronize : Permite sincronizarea unei pagini web salvate pe calculatorul nostru cu o pagină de pe internet, īn aşa fel īncīt să fie īnregistrate modificările apărute īn pagină şi noi să dispunem de ultima variantă.

 • Folder Options : Ne permite să configurăm īn detaliu modul de afişare a dosarelor şi filelor.

    BARA DE UNELTE

    Bara de Unelte ("Toolbar") este unul dintre cele mai importante elemente de interfaţă, de aceea este bine să ne alegem cu grijă care butoane să fie vizibile. Īn acest fel lucrul cu WE va fi mai uşor şi mai eficient.

 • Īnainte de a īncepe configurarea trebuie să ne asigurăm că īn meniul amintit anterior sīnt bifate opţiunile "Standard Buttons" şi "Address Bar" şi că nu este bifată opţiunea "Lock the Toolbars". Bifarea şi īnlăturarea bifării se obţin făcīnd clic pe opţiunea respectivă. Putem debifa opţiunile "Standard Buttons" şi "Address Bar", iar īn acest caz bara de unelte şi bara de adrese nu vor fi afişate. Putem face această manevră dacă avem nevoie de mai mult spaţiu pentru a vedea dosarele de pe hardisc. Rebifarea opţiunilor duce la reapariţia barelor. Bara de meniuri, bara de unelte şi bara de adrese pot fi mutate īn aşa fel īncīt ordinea lor pe verticală să fie cea pe care o dorim, īnsă este recomandată păstrarea ordinii implicite ("default"). De asemenea, putem aşeza mai multe bare pe aceeaşi linie, caz īn care ele vor trebui să īmpartă spaţiul pe orizontală oferit de ecranul calculatorului. Fiecare bară are la extremitatea ei stīngă o linie verticală "īn relief" (īn cazul Windows ME) sau o linie verticală alcătuită din puncte (īn cazul Windows XP). Ducīnd cursorul mausului peste această linie, vedem că el se transformă īntr-o săgeată bidirecţională (cu două capete). Facem clic cu mausul şi ţinem apăsat butonul stīng al acestuia, īn timp ce īl mişcăm pe verticală sau orizontală pentru a muta bara īn funcţie de nevoile noastre. Putem de exemplu să aranjăm barele īn ordinea (pe verticală) dorită de noi sau să punem mai multe bare pe acelaşi rīnd. La unele bare dacă facem clic imediat īn dreapta micii bare verticale şi ţinem apăsat butonul mausului, imaginea cursorului se schimbă īn două săgeţi bidirecţionale īncrucişate, lucru care ne indică faptul că putem muta bara īn sus-jos şi la stīnga-dreapta īn locul care ne convine cel mai mult.

 • Putem să configurăm bara cu instrumente făcīnd clic-dreapta pe oricare din butoanele sale şi apoi făcīnd clic pe opţiunea "Customize" ("configurează - personalizează") din meniul care apare. Va apare o fereastră numită "Customize Toolbar" care are două compartimente şi două cīmpuri. Īn compartimentul din stīnga (numit "Available buttons" - butoane disponibile) se află butoanele care nu sīnt afişate momentan īn bară, iar īn compartimentul din dreapta (numit "Current buttons" - butoane prezente) se află butoanele care sīnt deja afişate īn bară.

 • Pentru a muta un buton dintr-un compartiment īn celălalt, putem să-l tragem cu mausul sau să-l mutăm cu butoanele "Add" ("adaugă") şi "Remove" ("īndepărtează"). Dacă dorim să folosim metoda "trage şi depune" (drag and drop) facem clic pe un buton dintr-un compartiment pentru a-l selecta şi apoi cu butonul stīng al mausului ţinut apăsat "tragem" butonul şi-i "dăm drumul" (eliberăm butonul mausului) cīnd am ajuns deasupra celuilalt compartiment. Īn timpul mutării, cursorul mausului se transformă īntr-o mīnă care ţine un buton. Dacă dorim să folosim butoanele "Add" sau "Remove", selectăm un buton şi īl mutăm din compartimentul din stīnga īn cel din dreapta apăsīnd pe butonul "Add" sau invers apăsīnd butonul "Remove".

 • Putem adăuga spaţii īntre butoane pentru ca să fie mai bine delimitate, adăugīnd īntre ele īn compartimentul din dreapta separatoare ("Separator"), după metoda descrisă mai sus. Separatoarele apar īn bara de unelte ca nişte linii verticale īntre butoane.

 • Ordinea butoanelor īn bara de unelte poate fi modificată după preferinţele fiecăruia.După ce am stabilit care butoane vrem să fie vizibile īn bară, le ordonăm de la stīnga la dreapta. Putem muta butoanele īn cadrul compartimentului "Current buttons" din fereastra de configurare īn sus şi īn jos prin metoda "trage şi da drumul" sau cu ajutorul butoanelor "Move up" (mută īn sus) şi "Move down" (mută īn jos). Butonul care se va află cel mai sus īn compartiment va fi butonul care va fi afişat la marginea stīnga a instrubarei. Butonul "Reset" ne permite să revenim la configurarea iniţială, cea de după instalarea sistemului de operare.

 • Este recomandată alegerea pentru afişare a următoarelor butoane, īn ordine de la stīnga la dreapta : "Back", "Forward", "Up", "Refresh", "Separator", "Cut", "Copy", "Paste", "Separator", "Delete", "Undo", "Separator", "Move To", "Copy To", "Separator", "Folders", "Properties". Separatorul este o liniuţă verticală (cu rol estetic şi ergonomic) pe care trebuie să o introducem īn bară pentru a separa grupurile de butoane după funcţia lor. Butoanele "Refresh" şi "Undo" sīnt opţionale, ele putīnd fi sau nu introduse īn bară.

 • Īn cīmpul "Icon Options" ("opţiuni de afişare a icoanei butonului") al ferestrei de configurare putem alege dimensiunea butoanelor afişate făcīnd clic pe săgeata cu vīrful īn jos, care se află la partea din dreapta a cīmpului şi apoi făcīnd clic pe opţiunea din meniu care ne convine mai mult. Avem două opţiuni "Large icons" (butoane cu icoane mari) şi "Small icons" (butoane cu icoane mici). Este recomandată opţiunea "Large icons".

 • Īn cīmpul "Text Options" ("opţiuni de afişare a denumirii butonului") al ferestrei de configurare putem alege modul de afişare a denumirii butoanelor din bara de unelte. Facem clic pe săgeata cu vīrful īn jos care se află la partea din dreapta a cīmpului şi apoi facem clic pe opţiunea din meniu care ne convine mai mult. Avem trei opţiuni "Show text labels" ("afişează denumirile") , "Selective text on right" ("afişează doar denumirile anumitor butoane") şi "No text labels" ("denumirile nu sīnt afişate"). Este recomandată opţiunea "Show text labels".

    După ce am terminat configurarea barei de unelte facem clic pe butonul "Close" al ferestrei de configurare.

    CONFIGURAREA  AVANSATĂ  A  INTERFEŢEI  WINDOWS  EXPLORER

    Configurarea avansată a interfeţei WE este necesară īnainte de a īncepe explicaţiile despre utilizarea programului, pentru că permite īnţelegerea mai uşoară a noţiunilor care vor fi expuse. Configurarea are loc prin intermediul unei multiferestre ce apare atunci cīnd facem clic pe opţiunea "Folder Options" ("Opţiuni referitoare la Dosare") din meniul "Tools" al barei de meniuri WE. Multifereastra are trei ferestre, fiecare putīnd fi adusă īn prim plan dacă se face clic pe titlul ei.

    FEREASTRA  GENERAL conţine următoarele secţiuni :

 • Active Desktop - Se referă la afişarea sau nu a unei suprafeţe de lucru dinamice. Cuprinde două opţiuni şi anume "Enable Web content on my desktop" ("Permite afişarea de pagini web pe suprafaţa de lucru") şi "Use Windows classic desktop" ("Foloseşte suprafaţa de lucru clasică"). Este recomandat să bifăm (facem clic īn cerculeţ) cea de-a doua opţiune. Dacă īnsă dorim să afişăm imagini pe suprafaţa de lucru (de ex. dorim să folosim o poză ca imagine de fundal), trebuie să bifăm prima opţiune. Secţiunea aceasta e prezentă doar īn Windows ME.

 • Web View - Se referă la posibilitatea de a vedea conţinutul dosarelor sub formă de pagină web, ceea ce implică posibilitatea de a modifica fundalul compartimentului din dreapta al WE şi de a adăuga comentarii la titlurile dosarelor. Cuprinde două opţiuni şi anume "Enable Web content īn folders" ("Permite afişarea conţinutului unui dosar sub formă de pagină web") şi "Use Windows classic folders" ("Foloseşte afişarea clasică pentru dosare"). Este recomandat să bifăm (facem clic īn cerculeţ) cea de-a doua opţiune.

 • Tasks - Secţiunea este prezentă doar īn Windows XP şi este identică cu secţiunea "Web View" prezentată mai sus cu excepţia faptului că prima opţiune are o denumire diferită şi anume "Show common tasks īn folders".

 • Browse Folders - Se referă la posibilitatea de a vedea īn mod succesiv conţinutul tuturor dosarelor īn aceeaşi fereastră WE sau de a vedea conţinutul fiecărui dosar nou deschis īntr-o altă fereastră deschisă special. Cuprinde două opţiuni şi anume "Open each folder īn the same window" ("Deschide toate dosarele īn aceeaşi fereastră") şi "Open each folder īn its own window" ("Deschide fiecare dosar īntr-o fereastră separată"). Este recomandat să bifăm (facem clic īn cerculeţ) prima opţiune.

 • Click items as follows - Se referă la posibilitatea de a deschide un dosar (filă) prin clic simplu sau prin dublu-clic. Cuprinde două opţiuni şi anume "Single click to open an item (point to select)", īn traducere "Fă clic simplu pentru a deschide un element - dosar, filă [du cursorul mausului deasupra ei pentru a o selecta] şi "Double click to open an item (single click to select)", īn traducere "Fă dublu clic pentru a deschide un element - dosar, filă [fă clic simplu pe ea pentru a o selecta]. Este recomandat să bifăm (facem clic īn cerculeţ) a doua opţiune. Opţiunea de a deschide un dosar cu ajutorul unui clic simplu este recomandată celor care nu doresc să īnveţe să facă clic dublu, o manevră care este de fapt foarte uşor de īnvăţat după un scurt antrenament.

 • Butonul "Restore Defaults" ne permite să revenim la setările implicite ("default").

    FEREASTRA  VIEW conţine două secţiuni şi anume "Folder Views" şi "Advanced Settings". Secţiunea "Folder Views" ne permite să vizualizăm conţinutul tuturor dosarelor de pe hardisc īn modul dorit de noi. Alegerea modalităţii de afişare a conţinutului se face aşa cum a fost explicat anterior şi anume facem clic pe un dosar oarecare din compartimentul din stīnga al WE, apoi facem clic pe meniul "View" din bara de meniuri a WE şi īn sfīrşit facem clic pe opţiunea dorită : "Large Icons", "Small Icons", "List", etc.. După ce am ales opţiunea care ne convine cel mai mult (este recomandată opţiunea "List"), mergem īn fereastra "View" a multiferestrei "Folder Options" şi facem clic pe butonul "Like current folder" ("afişarea conţinutului tuturor dosarelor să se facă la fel cu a dosarului curent"). Īn Windows XP butonul de mai sus este numit "Apply to all folders". Orice dosar pe care īl vom deschide de acum īncolo va avea conţinutul afişat īn modul dorit de noi. Īn Windows ME este posibil ca alegerea opţiunii de afişare să trebuiască să fie făcută de două ori, pentru că după prima setare SO nu reţine modul de afişare pe care īl dorim, īnsă acest lucru se rezolvă după cea de-a doua setare. Secţiunea "Advanced Settings" cuprinde opţiuni avansate cu privire la afişarea dosarelor şi a filelor īn fereastra WE. Opţiunile sīnt următoarele :  

 • Automatically search for network folders and printers ("caută automat dosarele şi imprimantele partajate īn reţea"). Opţiunea ne permite să actualizăm configuraţia reţelei īn mod automat. Este recomandat să avem bifată această opţiune doar dacă avem calculatorul inclus īntr-o reţea.

 • Display all Control Panel Options and all folder contents ("afişează toate opţiunile din panoul de control şi tot conţinutul dosarelor"). Această opţiune este prezentă doar īn Windows ME. Este recomandată bifarea acestei opţiuni.

 • Display file size information īn folder tips ("afişează informaţii despre mărimea filei īn eticheta dosarului"). Această opţiune este prezentă doar īn Windows XP şi ne permite să vedem (la ducerea cursorului mausului peste un dosar) o etichetă care conţine informaţii despre mărimea dosarului şi despre filele conţinute. Este recomandat să bifăm această opţiune.

 • Display simple folder view īn Explorer's Folder list ("afişează vizualizarea doar a cīte unui dosar īn lista de dosare a WE). Această opţiune este prezentă doar īn Windows XP şi ne permite ca īn cazul selectării unui dosar īn compartimentul stīng al ferestrei WE, să fie afişată şi lista de subdosare cuprinse īn acesta tot īn compartimentul stīng. Este recomandat să bifăm această opţiune.

 • Display the contents of system folders ("afişează conţinutul dosarelor de sistem"). Această opţiune este prezentă doar īn Windows XP şi nu este bifată, ceea ce īnseamnă că nu putem vedea filele şi subdosarele prezente īn dosarele de sistem (C:\Windows, C:\Program Files). Astfel sīntem la adăpost de greşeli (ştergere sau mutare de file) care ar face să nu mai funcţioneze sistemul. Pentru utilizatorii īncepători este recomandat să lase nebifată această opţiune, iar pentru cei avansaţi ea poate fi bifată, deşi nici aceştia din urmă nu sīnt la adăpost de greşeli acidentale.

 • Do not cache thumbnails ("nu păstra īn memoria tampon -cache- filele afişate ca imagini miniaturizate"). Īn cazul īn care avem īntr-un dosar file de tip imagine (poze sau desene), SO va crea cīte o imagine miniaturizata ("thumbnail") pentru fiecare filă īn aşa fel īncīt să nu fim nevoiţi să dechidem fiecare filă ca să vedem ce poză conţine. Imaginile miniaturizate vor fi afişate īn dosar īn locul icoanelor obişnuite pentru file. Aceste imagini sīnt păstrate de SO īn memoria tampon şi vor fi afişate ori de cīte ori deschidem dosarul. Dacă bifăm opţiunea, SO va renunţa la stocarea imaginilor miniaturizate şi le va crea de fiecare dată cīnd deschidem fila, ceea ce va face ca afişarea conţinutului filei să fie un pic mai greoaie. Este deci recomandat să nu bifăm opţiunea.

 • Display the full path īn the address bar ("afişează calea de acces completă īn bara de adrese"). Ne permite să vedem care este "adresa" pe hardisc a unui dosar sau filă, dacă bineīnţeles avem afişată bara de adrese īn fereastra WE. Este recomandat să avem bifată această opţiune.

 • Display the full path īn the title bar ("afişează calea de acces completă īn bara de titlu"). Ne permite să vedem adresa unui dosar sau filă īn bara de titlu a ferestrei WE. Este recomandat să bifăm această opţiune doar dacă din considerente de spaţiu am ales să nu afişăm bara de adrese. Dacă bara de adrese este afişată, atunci debifăm opţiunea, pentru ca bara de titlu să fie cea care să conţină numele filei sau al dosarului care este deschis īntr-un anumit moment.

 • Hidden files and folders ("dosare şi file ascunse"). Aceste dosare şi file (de obicei legate de funcţionarea unor softuri instalate de noi) sīnt ascunse privirii utilizatorului, pentru ca acesta să nu le şteargă sau mute din greşeală, lucru care ar face ca softurile să nu mai funcţioneze corespunzător. Opţiunea "Do not show hidden files and folders" este selectată implicit şi este recomandată pentru īncepători. Opţiunea "Show hidden files and folders" poate fi selectată dacă facem clic īn cerculeţul din stīnga ei şi este recomandată pentru utilizatorii avansaţi. Această ultimă opţiune este recomandată şi pentru că mulţi viruşi instalează īn sistem file ascunse, iar dacă acestea nu sīnt afişate, nu putem să le ştergem.

 • Hide file extensions for known file types ("ascunde extensia filelor cunoscute - foarte comune"). Această opţiune permite să nu fie afişată extensia unor file des īntīlnite (de tip text, html, imagine, etc.). Astfel, fila "Document.txt" va apare ca avīnd doar titlul "Document" şi va putea fi recunoscut ca fiind o filă text după icoana sa. Este recomandat ca opţiunea de ascundere a extensiilor pentru anumite file să nu fie bifată, cu alte cuvinte să fie vizibilă extensia pentru toate filele. Motivul pentru această alegere este legat de răspīndirea unor file infectate cu viruşi, care folosesc opţiunea de neafişare a extensiei pentru a determina utilizatorul să facă dublu clic pe ele, lansīndu-le astfel īn execuţie. Dacă opţiunea este bifată, va trebui să īnlăturăm bifarea făcīnd clic īn căsuţa din stīnga numelui opţiunii.

 • Hide protected operating system files ("ascunde filele sistemului de operare care sīnt protejate implicit"). Filele protejate au o importanţă deosebită īn funcţionarea corespunzătoare a SO şi sīnt ascunse privirii utilizatorului pentru ca acesta să nu le şteargă sau mute din greşeală. Utilizatorii īncepători trebuie să lase bifată această opţiune. Utilizatorii avansaţi pot să debifeze opţiunea pentru a avea acces la filele de sistem.

 • Launch folder windows īn a separate process ("lansează fiecare fereastră ca un proces separat"). Această opţiune se referă la modul īn care se alocă resurse de memorie pentru fiecare fereastră deschisă. Dacă opţiunea este bifată, fiecare fereastră va beneficia de resurse separate din memoria sistemului, ceea ce va duce la un plus de stabilitate, īnsă va afecta negativ īntr-o oarecare măsură performanţa sistemului. Recomandarea este să nu bifăm opţiunea, pentru că SO este destul de stabil, iar un plus de performanţă este de dorit. Utilizatorii care apreciază stabilitatea SO mai presus de orice, trebuie să bifeze opţiunea.

 • Managing pairs of web pages and folders ("administrarea perechilor de pagini şi dosare web"). O pagină web salvată īn format complet (text, imagini şi alte elemente incluse īn pagină) apare ca o pereche formată dintr-o filă Html (care conţine codul Html) şi un dosar (care conţine imaginile şi alte elemente din pagină, ca de ex. scripturile). Există trei opţiuni, dar este recomandată bifarea primeia dintre ele ("Show and manage the pair aş a single file"), ceea ce duce la administrarea perechii ca şi cum ar fi vorba de o singură filă. Cu alte cuvinte, de cīte ori facem o operaţie cu unul din elemente (filă Html sau dosar), ca de exemplu ştergere sau mutare, celălalt element va fi inclus şi el īn acţiune (va fi şters sau mutat) chiar dacă nu īl selectăm.

 • Remember each folder's view settings ("SO īşi reaminteşte opţiunile de afişare ale fiecărui dosar īn parte"). Această opţiune ne permite să specificăm pentru anumite dosare modalităţi de afişare particulare, iar SO īşi va reaminti preferinţele noastre ori de cīte ori vom deschide dosarele respective. Putem astfel să selectăm pentru anumite dosare (de ex. pt. cele care conţin poze) modalitatea de afişare a filelor sub formă de imagini īn miniatură ("thumbnails"). SO īşi va aminti că īn general preferăm afişarea sub formă de listă a filelor conţinute īntr-un dosar, dar cu excepţiile de la regulă pe care i le indicăm īn mod explicit. Este recomandată bifarea acestei opţiuni.

 • Restore previous folder windows at logon ("restaurează fereastra ultimului dosarului deschis la logare"). Această opţiune este prezentă doar īn Windows XP şi ne permite ca la logare (de ex. atunci cīnd pornim calculatorul) SO să deschidă automat ultimul dosar pe care l-am deschis īn sesiunea anterioară. Este recomandat să nu bifăm această opţiune, pentru că este bine ca atunci cīnd terminăm lucrul cu calculatorul să īnchidem toate dosarele, la fel cum atunci cīnd ne ridicăm de la birou este bine să īnchidem toate cărţile folosite.

 • Show Control Panel īn My Computer ("afişează o scurtătură către panoul de control atunci cīnd facem dublu clic pe icoana My Computer de pe suprafaţa de lucru "). Această opţiune este prezentă doar īn Windows XP şi este recomandat să nu o bifăm, pentru că accesul la panoul de control este foarte uşor şi fără această opţiune.

 • Show My Documents on the desktop ("afişează o scurtătură către dosarul "My Documents" pe suprafaţa de lucru"). Este recomandat să debifăm această opţiune pentru că accesul la dosarul "My Documents" este foarte uşor ţinīnd cont că WE afişează după lansare tocmai conţinutul acestui dosar şi nu are rost să aglomerăm suprafaţa de lucru cu scurtături pe care nu le folosim.

 • Show encrypted or compressed NTFS files īn color ("afişează cu nume colorat filele comprimate sau criptate de pe partiţiile NTFS"). Această opţiune este prezentă doar īn Windows XP şi ne permite să evidenţiem filele comprimate sau criptate care se află pe partiţiile formatate īn sistemul NTFS. Pentru ca această opţiune să fie valabilă, comprimarea şi criptarea trebuie făcute cu instrumentele oferite de SO Windows XP. Este recomandată bifarea acestei opţiuni.

 • Show pop-up description for folders and desktop items ("afişează o etichetă cu o mică descriere a dosarelor sau a elementelor de pe suprafaţa de lucru"). Dacă opţiunea este selectată, ori de cīte ori vom duce cursorul mausului peste un dosar sau o scurtătură va apare o mică etichetă, care explică funcţia dosarului sau a programului către care este īndreptată scurtătură. De exemplu pentru dosarul "My Pictures" apare eticheta "Stores and manages pictures" ("depozitează şi administrează imagini"), iar pentru scurtătura către Internet Explorer apare eticheta "Finds and displays information and Web sites on the internet". Trebuie amintit că pentru fiecare scurtătură pe care o creăm, avem posibilitatea să adăugăm un mic comentariu care va apare īn etichetă. Este recomandată bifarea acestei opţiuni.

    FEREASTRA  FILE TYPES

    Conţine opţiuni referitoare la diversele tipuri de file, opţiuni legate īn special de programele cu care să fie deschise acestea. Aceste opţiuni sīnt destinate exclusiv utilizatorilor avansaţi. Utilizatorii īncepători pot să definească programul cu care să fie deschis o anumită filă folosind o metodă care va fi descrisă ulterior.

 

PARTEA 1

PARTEA 2

PARTEA 3

PARTEA 4

PARTEA 5

PARTEA 6

PARTEA 7

PARTEA 8

VATRĂ ] DISCUŢII ] LEGĂTURI ] MANUALE ] TRADUCERI ] DICŢIONAR ] ARTICOLE ] RECENZII ] NOUTĂŢI ] CONTACT ]

Copyright © MUNTEALB. Toate drepturile rezervate. All rights reserved. Tous droits réservés.

Toate materialele de pe acest sit sīnt originale şi sīnt scrise de MunteAlb.

Reproducerea materialelor (integrală sau parţială) fără acordul autorului intră sub incidenţa Legii privind Dreptul de Autor.

 

Pe acest sit este folosit modul de scriere corect, logic, practic, naţional, nepropagandistic, anti-latinoman şi getodacofil, cel cu ī din i şi sīnt.

 

Alegerea terminologiei folosite pe sit este explicată īn materialul Limba Rumīnă īn Epoca Informaticii.

 

Situl se găseşte la adresa :  http://muntealb.orgfree.com/

Sit văzut optim cu opţiunea "Large Fonts" selectată īn Display Properties. Alternativ se poate face clic īn Internet Explorer pe meniul "View", se duce cursorul peste opţiunea "Text Size" şi apoi se face clic pe opţiunea "Larger" din meniul care apare. Culoarea textului şi a fundalului paginilor sitului poate fi modificată īn aşa fel īncīt să respecte aranjamentul coloristic din Windows Explorer, care este de obicei text negru pe fundal alb. Īn Internet Explorer se face clic pe meniul "Tools", apoi pe opţiunea "Internet Options". Īn fereastra care apare se face clic pe butonul "Accessibility" şi se bifează căsuţa "Ignore colors specified on Web pages", după care se apasă pe butonul "OK". Se procedează similar dacă este folosit un alt program de explorare a internetului. Pentru a se reveni ulterior la culorile originale se īnlătură bifarea.
Diacriticele din această pagină au fost adăugate automat cu programul gratuit AutoCorect, varianta clasică.